Aktualnie na każdej ulicy zobaczymy pizzerię. Pizzerie są we wszystkich, małych i dużych miejscowościach, więcej jest włoskich restauracji, aniżeli tych z polskimi daniami. Ale czy w każdej znajduje się dobra pizza? Czy znalezienie perfekcyjnej pizzy jest łatwe? Co takiego sprawia, że pizza nam smakuje?
Kluczowe jest ciasto na pizzę
Z pewnością każdy wie, że istnieją dwa typy ciast do pizzy – cienkie i grube. Spód cienki jest charakterystyczny dla oryginalnych włoskich pizz. Spód gruby nasuwa skojarzenie tłustych amerykańskich pizz. Jedno i drugie ma swój urok i swoich zwolenników. Isnieje jedno ciasto na pizzę, które nie smakuje nikomu, to takie, które ciągnie się jak żelek. Takiego ciasta nie chcecie spotkać w żadnej pizzeri.
Po drugie sos pomidorowy
Sos pomidorowy to też jest niesamowicie decydujący składnik pizzy. Na pewno mieliście pecha i dostać danie, które miało go tak mało, że nie chciało się tego jeść, bowiem było po prostu niesmaczne. Najlepiej jakby sos był zrobiony własnoręcznie przez pracowników pizzeri. Musi być zgęstniały, tak żeby nie spływał ze spodu. Wiedzcie, że oryginalne włoskie sosy są pełne ziół dla przykładu bazylię i oregano, zawierają też w sobie czosnek i oliwę z oliwek. Nie można dodać go niewiele, ponieważ wtedy pizza będzie sucha, ale nie należy przesadzać z ilością, żeby ciasto nie sflaczało.
Jakie składniki dodać do pizzy?
Jak wiele osób, tyle preferowanych kombinacji pizzy. W pizzeriach, takich jak np. Coffee Time – pizzeria w Kościerzynie, wielokrotnie zobaczymy ogromną ilość najróżniejszych opcji tego dania. Można wrzucić na nią wszystko na co mamy ochotę, zaczynając od standardowej pizzy z szynką i pieczarkami, aż po takie z kurczakiem, boczkiem, kiełbasą, podwójnym serem i frytkami. W końcu pizza ma nam pasować, a nie być oryginalna włoska.
Coraz częściej pizzerie stawiają na niesztampowe i dobre jakościowo składniki. Jeszcze nie tak dawno temu pizza z rukolą była ewenementem, teraz znajdziesz ją nawet w niedużych miejscowościach, na przykład w Kościerzynie.
Istnieje jeszcze jeden produkt, który wzbudza ogromne kontrowersje, a mianowicie sos na pizzę. Bardzo lubimy zajadać się pizzą z sosem czosnkowym i ketchupem. I nie ma powodu do wstydu. Nie dziwmy się też, że włoskie pizzerie zaserwują nam zamiast sosu oliwę z oliwek. W końcu każda pizza jest inna, a Polak nigdy nie będzie Włochem, nawet jeśli wszystkie lokale będą podawały makarony i pizze.
Podsumowując, nie ma pizzy idealnej. Dla jednego będzie to oryginalna pizza włoska z cienkim spodem, sosem pomidorowym i bazylią, w dodatku skropiona oliwą z oliwek, a dla kogoś innego powinno być to grube ciasto z tuńczykiem, ananasem i sosem czosnkowym. Ważne jest znalezienie pizzeri, która spełni nasze oczekiwania, a taka na pewno jest w Kościerzynie.