Obecnie w Warszawie można znaleźć wiele restauracji wietnamskich. Choć nie są one tak popularne, jak kuchnia japońska czy chińska, wciąż mają wielu miłośników. Jakie wietnamskie potrawy warto zjeść w Warszawie? Tekst został napisany dzięki wsparciu baru wietnamskiego Orient Express z Warszawy.
Kuchnia wietnamska – najważniejsze informacje
Głównym czynnikiem, który uformował kuchnię wietnamską jest głównie geografia regionu, z którego się wywodzi. Wietnam położony jest w niedużej odległości od linii brzegu oraz rzek, dzięki czemu obfituje w mnóstwo ryb i owoców morza. Bazę do potraw wietnamskich stanowi ryż, a także warzywa i owoce. Niezwykle dużą popularnością cieszy się mięso wołowe, pieprz oraz inne przyprawy, które można znaleźć w większości dań. Nie brakuje w nich także makaronu i jajek. Kuchnia wietnamska uchodzi za najzdrowszą azjatycką dietę – świetnie plasuje się pod tym względem również w rankingu wszystkich diet. Dla kuchni wietnamskiej typowy jest sposób spożywania – konieczne są do tego pałeczki.
Jakie smaki można znaleźć w kuchni wietnamskiej?
W kuchni wietnamskiej można wyraźnie wyczuć dwa główne smaki – słodki i słony. Ten pierwszy pochodzi od słodkiego mleka kokosowego, a drugi uzyskiwany jest poprzez dodanie sosu sojowego. Przepisy kuchni wietnamskiej są wyjątkowo łatwe do przyrządzenia. Najczęściej spożywane są zupy na bazie aromatycznego i rozgrzewającego bulionu. W potrawach wietnamskich występują w sumie wszystkie smaki, a więc też ostry, gorzki i umami. Potrawy są bardzo różnorodne i stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Jakie są najpopularniejsze wietnamskie potrawy?
Wśród najpopularniejszych potraw wietnamskich trzeba wymienić przede wszystkim zupę Pho. Składa się ona z bogatego wywaru, a także ręcznie robionego, specjalnego makaronu oraz dodatków. Zupa korzystnie wpływa na zdrowie i charakteryzuje się smacznym smakiem. W barach serwowany jest Cao lau, które składa się z makaronu, wołowiny, kiełków i wywaru. W restauracji można zjeść też wyśmienite sajgonki – roladki z mięsem i warzywami w papierze ryżowym smażone na głębokim oleju. Popularna jest Cha ca, czyli kawałki smażonej ryby wzbogacone o przyprawy oraz koper. Z francuskiej kuchni wywodzą się natomiast Banh mi, czyli bagietki z warzywami i mięsem.